Terk Edilmişliğin Hikayesi: Kayaköy Tarihi Rum Evleri

Terk Edilmişliğin Hikayesi: Kayaköy Tarihi Rum Evleri
Hayalet Köy olarak da bilinen Kayaköy’ün hikayesini daha önce duydunuz mu? Geçmiş zamanların Levissi Köyü olarak akıllarda yer edinen Fethiye’nin bu ilginç köyü ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

Muhteşem bir doğanın içerisinde koskoca tarihi ile tüm dikkatleri üzerine çeken muhteşem bir köy, Kayaköy. Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan köy bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından bir tanesidir. Küçük kaya parçalarını andıran ve inşası sırasında pek çok taş malzemesinin kullanıldığı bilinen Rum evlerini gördüğünüzde hayran kalacaksınız. Şimdi gelin bu muhteşem köy ile ilgili tüm detayları hep birlikte inceleyelim.

Kayaköy’ün Tarihi

Kayaköy, Muğla’nın Fethiye ilçesinin Uzunyurt mahallesine bağlı olan bir köydür. 1922 yılında köyde yaşamını sürdüren Rumların nüfus mübadelesi nedeni ile Yunanistan’a göç etmesi ile birlikte Yunanistan’dan gelen Türkler de bu bölgeye yerleşmiştir. Ancak bölgede ki evlerin Türklerin yaşam standartlarına uygun olmaması nedeni ile yıllardır köyün boş kaldığı bilinmektedir.

Kayaköy, Teke Yarımadası’nın en otantik ve güzel yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Likya Uygarlığı’nın kadim kentlerinden biri olarak bilinen köyün geçmişte ki adı Karymlassos’dur. Fethiye’de bulunan Telmessos’u Kayaköy’ün olduğu yerde de Karymlossos’u kurmuşlardır. Köyün M.Ö. 3000’lı yıllara dayanan bir tarihi olduğu bilinmektedir. Ancak en eski buluntular ise M.Ö. 4.yüzyıla aittir. 5 bin yıllık tarihi ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Kayaköy hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak mekanları arasındadır.

Köyde atları bağlayacak ahırların bulunmaması, akarsu kıyısında yer almaması gibi nedenler Türklerin bölgeden göç etmesinde ki en önemli nedenler olarak bilinmektedir. Günümüzde ise Kayaköy koruma altına alınmış olup bir sit alanı olarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulmaktadır. Bunların yanı sıra köyün en yüksek yerinde ise bir kilise bulunduğunu ifade etmek gerekir.

Eski çağlarda ki Rum halkının ibadetlerini burada bulunan kilisede gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Bunun yanı sıra kilise seyir terası olarak da kullanılmıştır. Kiliseden köye bakıldığında kaya parçalarını andırmakta olan ve gölgesi evin arkasına düşmeyecek biçimde hesaplar ile inşa edilen küçük taş evler göz kamaştırmaktadır. Evlerin çatısının, kapı ve pencerelerinin ise 1957 yılında meydana gelen Rodos depreminde yıkıldığı bilinmektedir.

Kayaköy’de bir hayalet şehir oluşmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de bölgede meydana gelen depremdir. Bunun yanı sıra evlerin kare biçimde olması ve tepeden aşağı doğru bir şekilde sıralanması ise köyün sanki Yunanistan’da bir köy algısı oluşturmasına neden olmaktadır. Bölgede büyük bir dağ ve birkaç tane de mağara yer almaktadır. Köyün biraz daha tepesine çıkıldığında ise muhteşem Ege Denizi görülmektedir.

Kayaköy’ün uzun düzgün ve taşlar ile döşenen yolları bulunmaktadır. Köyü gezerken muhteşem bir görünüme sahip olan Yunan Ortodoks Kilisesi ile karşılaşılır. Kilisenin tavanında bulunan işlemeler farklı mimarisi ile başka bir ülkede olduğunuzu hissetmenize neden olacaktır.

Kayaköy Nerededir ve Kayaköy’e Nasıl Gidilir?

Kayaköy, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer almakta olup Fethiye merkeze yaklaşık olarak 20 dakikalık bir mesafede yer almaktadır. Ovacık Mahallesi’ne çok yakın bir konumda yer alan Kayaköy, barları ile ünlü olan Hisarönü’ne de 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Bunların yanı sıra Ölüdeniz’e 10 km uzaklıkta bulunan Kayaköy’e öncelikle Hisarönü’ne gelerek ulaşabilirsiniz. Kahverengi tabelaları takip ederek son derece kolay bir şekilde Kayaköy’e ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Kayaköy araç kiralama fırsatlarından yararlanarak da Kayaköy’ün muhteşem görüntüsünü yakından görme imkanı elde edebilirsiniz.

Kayaköy Giriş Ücreti

Kayaköy, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olmakta olup müzekart geçerlidir.

Müzekartınızı okutarak köyde gezmeye başlayabilirsiniz. Ancak müzekartınızın bulunmaması durumunda ise 12,5 TL ücret ödeyerek köye giriş yapabilirsiniz.

Kayaköy Araç Kiralama

Kayaköy’ü ve Fethiye’de ki pek çok yeri ziyaret etmek istiyorsanız Kayaköy araç kiralama hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Siz de Kayaköy araç kiralama ile Fethiye’nin tadını en iyi şekilde çıkartmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Whatsapp Telefon